Megoldás az időhiányra

2010-01-18 04:02 | kommentek

Sokat töprengtem mostanában, hogy mit lehetne tenni annak érdekében, hogy jusson időm mindenre, amit elvállaltam, vagy ami fontos. Többször is átértékeltem a helyzetet, és persze próbálkoztam mindenféle technikákkal és praktikákkal. Viszont GTD ide vagy oda, van olyan alaphelyzet, aminél drasztikusabb módszerre van szükség. Igazából nem is nehéz, csak azt kell látni, hogy mire megy el az időnk. Az ezzel kapcsolatos módszerekbe nem mennék bele, akit érdekel, nézzen utána maga.

Azért sem megyek bele részletesen, mert sokszor nincs szükség arra, hogy heteket töltsünk mindenféle táblázatok kitöltögetésével, csak azért, hogy utána átértékelhessük mi számunkra a fontos. Hatalmas eredményt lehet elérni azzal is, ha kicsit átgondoljuk napjainkat és megtaláljuk azt a legkevésbbé fontos dolgot, ami a legtöbb időnket emészti fel.

Számomra ez nagyon egyszerű volt. Rengeteg időt töltök mindenféle sorozatok nézésével, és ha őszintén végiggondolom ráfordított idő / érték arányában ez az életem legrosszabb versenyzője. Ez régóta már kimondatlanul is nyilvánvaló volt, mégis sokáig csak elégedetten bólogattam magamban, hogy valóban, ez az a dolog, amitől meg kell szabadulni, és akkor sokkal több mindenre lesz időm. Változás persze nem történt. Lehetne elemezgetni: kényelem, menekülés a valós dolgoktól, függőség, stb. A lényeg, hogy az életemből még most is sok-sok órát emészt fel egy olyan dolog, ami őszintén szemlélve csak csekély értéket hordoz.

A tapasztalat

Tegnap este kétségbeesetten meséltem feleségemnek, hogy megint mennyi mindenre nem jutott időm. Ma reggel pedig örömmel láttam, hogy itt a 24 8. évadjának első két része. El is indítottam a letöltést, gondoltam megnézem reggeli közben az elsőt. Bosszankodtam is rendesen magamban, amikor a letöltés nem akart elindulni. "TvTorrents pont akkor nem megy, amikor kellene." Próbáltam máshonnan, de nagyon lassú volt. Na mondom jól van, akkor majd nézem máskor.

Helyette elkezdtem más videókat nézegetni a GYC eseményekről. Ez egy fiataloknak szóló adventista rendezvény, aminek nagyon komoly üzenete van. Mostanában hallottam róla, és a napokban kaptam pár linket mindenféle videókról. Végül a most évvégén tartott konferencia egyik videóját kezdtem el megnézni, ami a ustreamen érhető el. Nem volt már sok a reggeliből, úgyhogy tekergettem. 1 óra 30-nál hagytam abba a tekergetést, mivel az ott éppen elhangzó üzenet nagyon megfogott. Onnan kezdve már csak kb. húsz perc van hátra, a reggelimből pedig már csak 2 perc volt, mégis végignéztem. Épp nekem szólt. Lényeg: ne a körülötted élők véleménye határozza meg, hogy miket nézel, mit hordasz, mit eszel, mivel töltöd az időd. Az igazán fontos az, hogy mi visz közelebb Istenhez.

Végül sikerült meghozni a döntést. A 24-et már le sem töltöttem, és jópár olyan sorozatról iratkoztam le, amiket rendszeresen néztem. Csak egy-két igazán jó sorozat maradt, és egy-két olyan, amit Edittel közösen szoktunk nézni. Mit kezdek majd az így felszabadult időmmel? Például tovább fejlesztem a Bibliaolvasót, vagy magam olvasom a Bibliát, vagy tovább fejlesztem magam szakmai és egyéb területeken. A lényeg, hogy hála Istennek szabad vagyok egy olyan tehertől, ami már régóta nyomasztott.

Ez itt Bácsi László blogja Rubyról, Ruby on Railsről, JavaScriptről, saját projektekről.

Ajánlj engem