Merb on Rails

2008-12-24 06:10 | kommentek

Ez most akkora hír, hogy erről nekem is írnom kell. A két legismertebb Rubys keretrendszer a Merb és a Rails egyesül. Elsőre megdöbbentő, hiszen az utóbbi hónapok arról szóltak, hogy a két tábor folyamatosan piszkálta egymást. Most mégis leültek és úgy határoztak, hogy a Merb előnyeit szépen beépítik a Rails 3-ba.

Egy ideje próbálom rávenni magam, hogy írjak egy nagyobb projektet Merb alapokon. Mindeddig nem tudtam rávenni magam, mivel cégen belül problémás lenne egy újabb keretrendszert elővenni (ennek a részleteibe most nem akarok belemenni), magán projektek meg most idő hiányában nem nagyon vannak. Arról sokat hallottam és olvastam, hogy a Merb mennyire jó, és hogy milyen jó a modularitás, a DataMapper, a letisztult API, stb. Most mindezek úgy tűnik meglesznek a Railsben is. Nagyon jó!

Másik oldalról amiatt nagy hír ez az egyesülés, mert legtöbbször az tartott vissza a Merbtől, hogy Rails alapokon sok dolgot sokkal rövidebb idő kifejleszteni, mivel rengeteg plugin és gem érhető el, ami csak ezt a keretrendszert támogatja. Ezentúl a plugin fejlesztőknek sem kell kétfelé fejleszteni, kevesebb fejlesztési erőforrás lesz megosztva. Hátravan még a különböző bejelentés véleményező bejegyzések elolvasása, de az biztos, hogy 2009 nagyon érdekes év lesz Ruby vonalon.

Januárban előbb lesz egy Rails 2.3, amiben szintén lesz jónéhány hasznos új feature. A 3.0-ás verzió pedig a jövő évi RailsConfra várható. További infóért olvassátok a hivatalos bejelentést és a fejlesztők véleményeit (meg itt és itt).

Ez itt Bácsi László blogja Rubyról, Ruby on Railsről, JavaScriptről, saját projektekről.

Ajánlj engem