Ruby Crash Course Prezentációm

2008-08-12 13:43 | kommentek

Ma tartottam az első belső képzést a Virgoban Ruby alapok témakörben. Egy szűk órás prezentációval indult az alkalom, amivel bemutattam a nyelv tulajdonságait, nyelvi elemeket, sajátosságokat. Inkább csak bevezető jelleggel. A prezentáció után interaktív kísérletezgetés folyt, aminek keretében további dolgokra derült fény (privát és védett metódusok, modulok, mi az a Mix-in, nyílt osztályok). Játszottunk IRB-vel, és raktunk az ~/.irbrc fájlba pár hasznos dolgot.

A Virgos vezető fejlesztői feladatkörömhöz tartozik a Rubys belső képzések szervezése, vezetése is. A cégen belül egyre több helyen használjuk a nyelvet. Vannak Railses projektek, JRubys projektek, és néhány üzemeltetői feladat is igényel Rubys ismereteket (Capistrano FTW). Ennek kapcsán egyre több ember kóstól bele a Rubyba, olyanok is, akiknek ez az első találkozása a nyelvvel. Emellett elég nagy érdeklődés alakult ki olyanok körében is a nyelv iránt, aki a munkája során amúgy nem használná.

Emiatt döntöttem úgy, hogy az első képzés egy bevezető lesz a Ruby rejtelmeibe. Sajnos kevés időm jutott a prezentáció elkészítésére, és ettől érzésem szerint az egész alkalom kicsit szétszórt lett. Az eddigi visszajelzések alapján azonban úgy tűnik hasznos volt. Úgy döntöttem, hogy a prezentációt itt elérhetővé teszem mások számára is. Remélem kontextus nélkül is érthető lesz. Sok dolog kimaradt belőle, amit eredetileg bele akartam rakni, de már nem jutott rá idő. Utólag viszont már nem fogom bővíteni. Ha lesz még ilyen alkalom, akkor inkább újraírom.

Ez itt Bácsi László blogja Rubyról, Ruby on Railsről, JavaScriptről, saját projektekről.

Ajánlj engem